Kadro Alan Taşeron; 'Yenik Düştük'

Kadro alan taşeron, TİS gerçeklerini açıkladı.

Kadro Alan Taşeron; 'Yenik Düştük'

KHK ile kadroya geçen DEÜ işçileri, TİS hakkından doğru bir şekilde faydalanmak istiyoruz.

KADRO ALAN TAŞERON İŞÇİLER

Dokuz Eylül Üniversitesindeki KHK ile kadroya geçen işçiler, taşeron düzeninin gerçek anlamda sonlandırılmasını ve toplu iş sözleşmesi hakkından yararlanmak istiyor.

Kamu kurumlarında kağıt üzerinde 500 binin üzerinde kadrolu işçi gözüküyor. Ancak bunların 300 bini toplu iş sözleşmesinden yararlanamıyor. Çünkü KHK ile taşerondan kadro alınan işçiler, hükümetin yaptığı düzenleme nedeniyle 2020 Ekim ayına kadar sözleşme dışı bırakıldı. İşçiler bu sürede YHK tarafından belirlenen yıllık %4+4 zammına mahkum edildi.

Konuyla ilgili konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde çalışan sağlık personeli işçileri taşeron düzeninin devam ettiğini belirtti. Sözleşmeden yararlanmak istediklerini dile getiren işçiler, birlik ve mücadele çağrısı yaptı.

KRİZE YENİK DÜŞTÜK

Yardımcı sağlık personeli olarak 14 yıldır çalışan Mahmut Digit, ''696 sayılı KHK ile kadroya geçtik demek isterdim ama biz hâlâ taşeronda gibi çalışıyoruz. KHK ile geçiş yaptığımız için 2018 toplu iş sözleşmesinden faydalanamadık Bir yıldan fazla oldu kadroya geçeli ama hâlâ kadrolu işçilerin haklarından yararlanamıyoruz'' dedi. Yaşanan ekonomik krize dikkat çeken Digit, şöyle devam etti: ''Bütün işçiler, emekçiler, memurlar bu krize yenik düştü. Gıda, giyim her türlü alanda %30'lara varan zamlar yapılırken bizden %4'lük zamla geçinmemizi istiyorlar. Taşeronda olsaydık belki daha iyi olacaktı. En azından kendimizi kadrolu diye kandırmamış olurduk. Çünkü kadroya geçmeden önce Cumhurbaşkanı bize söz vermişti aradaki şirket farkını ben işçiye yansıtacağım diye. Bunu vermemekle beraber bizi enflasyona yenik düşürdüler. Giderlerin çok çok altında bir maaşa zorunlu bırakıldık.''

Yapılan toplu sözleşmenin KHK ile geçiş yapan işçilere yansıtılmayacağını ifade eden Digit, '' Sağ olsun devletimiz 'Bir yılı aştı siz kadroya geçtiniz. Ama yine de siz KHK ile geçtiğiniz için bizim üvey evladımızsınız, kamburumuzsunuz' dedi. Gerçekten kadrolu işçiler de zor durumda ama biz onlardan daha zor durumdayız. En azından yapılacak toplu iş sözleşmesinden bir an önce faydalandırılıp, daha önce taşeron firmalara verilen paraların işçilere yansıtılmasını istiyoruz'' diye devam etti.

VERİLEN KADRONUN İÇİ BOŞ

Nurettin Hortum 12 yıldır yardımcı sağlık personeli olarak çalıştığını söyleyerek, '' Yapılan bir haksızlık var. Uzun zamandır bu kadroyu bekliyorduk ama verilen kadronun içi boş. 2020 yılından sonra ne olur onu bilmiyorum. Ama şu anda içi bomboş. 2020'ye kadar bekletilmesi zaten saçmalık'' dedi. Enflasyon farkına ve verilen ücretlere dikkat çeken Hortum, '' Bizi bu duruma sokanların kendi maaşlarına yaptıkları zammın yanında %4'lük zam hiçbir şey değil. Ben siyasetten anlamam, ekmek kavgasındayım. İşçiler birlik olduktan sonra çok şey olur. Biz işçiler olarak yumruk olursak hiçbir şey yapamazlar, biz de hakkımız olanı alırız'' diye konuştu.

KADROYA GEÇTİK AMA...

13 yıldır yardımcı sağlık personeli olarak çalışan Bülent Öztürk, iş yüklerinin fazla olduğunu söyleyerek, ''Kadroya geçtik ama haklarımızı kullanamıyoruz. Bakanlığın verdiği rakamlar çok komik rakamlar. Neyi düşünerek böyle bir şeye karar veriyorlar bilmiyor. Bence kendilerini ayrı bir dünyada sanıyorlar. Vekillere %50 zam veriyorlar, işçilere gelince %4 veriyorlar. Her şeye dünya kadar zam geldi. İşöiye gelince yüzde 4 çok enteresan'' diye konuştu.

KARNIMIZI ZOR DOYURUYORUZ

8 yıldır temizlik personeli olarak çalışan Durdu Uz, şunları söyledi: ''KHK ile geçtiğimiz için yeni personel alımı yapılmıyor ve fazlasıyla yoğun çalışıyoruz. İki bölüme bakarken üç dört bölüme bakıyoruz şuan. İş yükümüz çok fazla ve ağır olduğu için sakatlanma riskimiz oluyor. Eleman alınmadığı gibi kurum da çözüm üretmiyor'' diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı. KHK ile geçiş yapan işçiler suçlu muamalesi yapıldığını söyleyen Uz, ''Sanki yıllarca buraya hizmet ettiğimiz için suçluymuşuz gibi hiçbir haktan yaralandırılmadan kadroya geçirildik. Zamlar çok komik. İşçilere önem verilip çalışma koşulları düşünülerek daha uygun bir şekilde zam yapılmalı. Evim yok, ev alma gibi bir şansım da yok. Çünkü faizler belli, aldığım ücret ortada. Ancak karnımızı bir şekilde doyurabiliyoruz. Onun dışında da çocuklarımın geleceği dışında hiçbir şey yapamıyorum. Ekonomik olarak çok kötü durumdayız'' diye konuştu.

SGK REHBERİ - Eda AKTAŞ - İZMİR

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GÖRÜŞMELERİNDEN, TAŞERON HABERLERİNDEN VE DAHA FAZLASINDAN BİLDİRİM ALARAK HABERDAR OLMAK İÇİN;

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

Kadro alan taşeron DEÜ 696 khk Taşeron zamları 2020 tis TİS Toplu İş Sözleşmesi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!