Kadro Alan Taşerona Zamda Bakanlık Görüşündeki Kritik Nokta

Kadro Alan Taşerona Asgari Ücret ve % Fazlası Çıkmazı!

Kadro Alan Taşerona Zamda Bakanlık Görüşündeki Kritik Nokta

Kadro alan 4/D'li sürekli işçiler ve belediye şirket işçilerinin zam beklentileri...

Adalet Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı taşeron şirketlerden kadroya geçen işçilerin zamları hakkında bakanlık bünyesinde yazı gönderdi.

Bakanlığın yazısında daha önceki zam konularına aynen değinilerek ücretlerin asgari ücret seviyesine çekilmesi ve üzerine yüzde 4 toplu sözleşme zammının uygulanması istendi.

Fakat kadro geçişi öncesi asgari ücretine yüzde fazlası ile çalışan işçiler için yine sevindirici haber çıkmadı. Bakanlık 2018 yılı Nisan ayında kadroya geçen işçilerin ücretlerinin o dönem zaten asgari ücretin yüzde fazlası ile geçtiklerini belirterek ücretlerinin devam ettiğini söyleyerek toplu iş sözleşmesi zammı olarak yüzde 4 zam uygulanması gerektiğini belirtti.

UNUTULAN NOKTA: ASGARİ ÜCRET ARTIŞI % 26 OLDU

Bakanlık yazısında zaten kadroya geçen işçilerin asgari ücretin % fazlası ile geçtiklerini belirtiyor. Fakat önemli  nokta görülmüyor veya görülmek istenmiyor. En düşük ücrete yapılan artış miktarı 417 TL olurken maaşı sadece 90-130 TL arasında artış yaşanan işçiler kendilerinin durumlarına çözüm bulunmasını istiyorlar.

ÜCRETLERİN ASGARİ ÜCRETE DÜZEYİNE DÜŞME TEHLİKESİ

Bu durumda en düşük ücret %26 oranında zamlanırken Asgari ücretin % fazlası ile çalışan işçilere sadece %4 zam yapılmış oluyor. Bu da bereberinde daha önce sendikaların ifade ettiği gibi tüm ücretlerin Asgari ücrete dönüşme tehlikesini beraberinde getiriyor. Bu zam oranı ile zaten 2018 yılında 2000 TL civarı maaş alan işçilerin maaşları otomatik olarak asgari ücret düzeyine düşmüş oldu. Fakat kadro geçiş öncesi 2000 TL yaklaşık asgari ücretin %25 fazlası maaşa denk gelmekteydi.

KAMU İŞÇİLERİ ENFLASYON FARKI ALDI

Sabah Gazetesinden Faruk Erdem'in haberlerinde bakanlıkta çalışmaların yapıldığı yönünde bilgiler gelmişti. Tayin ve terfiler ile ilgili yapılan çalışmada diğer çok konunun da gündeme gelebileceği belirtilmişti. Tarafımıza ulaşan mesajlarda ücret zam oranları kadro alan işçilerin öncelikli olarak istedikleri konuların başında geliyor. 4 Mart'ta kamu işçilerine enflasyon farkı belli olmuş ve aldıkları zam oranına ek olarak %4,95 enflasyon farkı oluşmuştu.

Taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler için ise böyle düzenleme yok ve ücretlerdeki oluşan enflasyon kaybı doğrudan maaşlarda eksilme olarak kendilerine yansıyor.

İşte Bakanlığın görüş yazısı;

Kadro alan taşeron 4d taşeron zammı 4d zammı 2019 4d 2019 maaşları taşeron asgari ücret artışı
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!