Taşeronda Kritik Gelişme: Önemli Yasa Teklifinin Detayları Belli Oldu

TAŞERON - 2018-11-13 19:17:27

Taşeronda Kritik Gelişme: Önemli Yasa Teklifinin Detayları Belli Oldu

Taşerondan kadroya geçen işçiler ile ilgili Kani Beko, "Çalışma Bakanlığının Bütçe görüşmelerinde de konu ile ilgili görüşlerimi ifade ettikten sonra, Sayın Bakan bu konu ile ilgili benimle konuşmak istediğini ifade etti. En kısa zamanda kendisi ile tüm bu konu ve çalışma hayatı ile ilgili bir görüşme yapacağız." ifadelerini kullandı.

DİSK eski Genel Başkanı ve CHP Milletvekili Kani Beko 'dan dikkat çeken taşeron açıklaması.

CHP Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, taşeron statüsünden kamuya alınan işçilerin sıkıntılarının çözülmesi için verdiği kanun teklifine ilişkin önemli açıklamada bulundu.

Taşeron iken kadroya geçen taşeron işçilere yüzde 4+4 zam geliyor.  Bu işçilerin sendikalaşması ve imzalanan Toplu İş Sözleşmelerden yararlanmasının önünde de bazı engeller var.

Anayurt 'a röportaj veren Beko, söz konusu kanun teklifi ile 3 önemli değişiklik öngörüldüğünü söyledi. Beko şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyonun yüzde 20'yi aşması beklenirken, kamuya geçirilen işçilerin reel ücretleri ciddi biçimde geriliyor, işçiler yoksullaşıyor. Sunduğumuz kanun teklifi bu sorunlara çözüm üretmek için, 696 sayılı KHK'yı yasalaştıran 7079 sayılı Kanunda üç önemli değişiklik getiriyor."

Beko açıklamasının devamında, verdiği teklifin yasalaşması durumunda değişikliklerin şu şekilde olduğunu söyledi:

* Kamuya geçirilen işçilerin farklı işkolunda yer alması sorunu sona erecek. İşçiler geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketi hangi işkolundaysa o işkolunda yer alacak. Böylece işçiler bünyesine geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketinin eski işçileri ile aynı sendikaya üye olabilecek, aynı toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecek. 2020 yılına kadar yeni toplu iş sözleşmesi yapılmasına getirilen engel de  olacak.

* İkincisi merkezi idarelerde kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesine tabi kılınmasına son verilecek. Kadroya geçirilen işçiler, eski kadrolu işçiler için imzalanan kamu toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek. Böylece işçiler arasında eşitlik sağlanacak. Kadroya geçirilen işçiler, 2019 yılında yeni Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ve protokolün ardından kamu idarelerinde toplu iş sözleşmesinin imzalanması ile , bu toplu iş sözleşmelerinin kapsamına girecek. Protokol ve toplu iş sözleşmeleri imzalanana kadar işçilerin mağduriyet yaşamaması için işçilere yıllık yüzde 4+4 ücret artışı değil önceki yılın enflasyonu oranında ücret artışı yapılacak. İşçilerin sosyal hakları, prim ve ikramiyeleri de aynı oranda artacak.

MAAŞ ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Yerel yönetimlerde kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesine tabi kılınmasına son verilecek. Belediye şirketlerine geçirilen işçiler, şirketlerin eski işçileri için imzalanan toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek. Böylece işçiler arasında eşitlik sağlanacak. Geçirildiği belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi bulunmayan işçilerin mağduriyet yaşamaması için işçilere yıllık yüzde 4+4 ücret artışı değil  önceki yılın enflasyonu oranında ücret artışı yapılacak. İşçilerin sosyal hakları, prim ve ikramiyeleri de aynı oranda artacak. Bu işçiler de belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi imzalanması ile  toplu iş sözleşmesi kapsamına girecek.

ÇALIŞMA BAKANI İLE GÖRÜŞME YAPILACAK

TBMM’de olduğu gibi Çalışma Bakanlığının Bütçe görüşmelerinde de konu ile ilgili görüşlerimi ifade ettikten sonra, Sayın Bakan bu konu ile ilgili benimle konuşmak istediğini ifade etti. En kısa zamanda kendisi ile tüm bu konu ve çalışma hayatı ile ilgili  görüşme yapacağız.

Söz konusu yasa teklifi sürecinden bildirim alarak haberdar olmak için TaşeronlarNet mobil uygulamasını indirin.

EN ÇOK OKUNANLAR
Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
Bankadan satılık araçlar - Nutuk - Tanıtım Yazısı elektronik sigara