4D’li Taşeron İşçilere Asgari Ücret Maaş Düzenlemesi, 2020 TİS Görüşmesi

TAŞERON - 2020-08-10 11:20:52

4D’li Taşeron İşçilere Asgari Ücret Maaş Düzenlemesi, 2020 TİS Görüşmesi

Bilindiği üzere kamuda çalışan taşeron işçilere ilk müjdeyi Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk verdi. Taşeron işçilere ödeme tatillerden önce yapıldı. Taşeron işçilerin 2020 TİS toplantılarından ilk beklentisi maaş artış oranıdır. Bu noktada taşeron işçiler için belirli bir oranda artış bekleniyor.

Bilindiği üzere kamuda çalışan taşeron işçilere ilk müjdeyi Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk verdi. Taşeron işçilere ödeme tatillerden önce yapıldı. Devlet birimlerinde çalışan ve 4 / D statüsüne sahip kadrolu kamu çalışanları için yeni sürecin ilk adımları önümüzdeki dönemlerde atılacak. Uzun bir süre sonra kanun hükmünde kararname ile işe alınan taşeron işçiler, taleplerini Çalışma Bakanlığına sunacak ve taleplerine cevap arayacaklar. Bakanlıkla yapılacak görüşmelerde asıl konu maaşların ne kadar artacağı olacak. Taşeron işçilerin 2020 TİS toplantılarından ilk beklentisi maaş artış oranıdır. Bu noktada taşeron işçiler için belirli bir oranda artış bekleniyor.

Kamu sektöründe çalışan taşeron işçilerin maaşları için görüşmeler başlayacak. Görüşmelerin ana konusu maaş zammı olurken, görüşmelerde asgari ücretle ayarlama ve yüzde dilim düzenlemesi de yer alacak. İşte Çalışma Bakanlığı ve Türkiye İşçi Sendikası masasında olacak başlıklar. Yüzde diliminin düzenlenmesi ve asgari ücret artışı konusunda kamuoyunun oluşması nedeniyle bu başlığın 2020 TİS ile ele alınması bekleniyor. 2019 ve 2020 yıllarında sonuçlanan mahkeme kararları kapsamında maaşlarının yüzde dilimini düzenlemek isteyen taşeron işçiler, bu yönetmeliğin tüm çalışanlar için 2020 TİS ile ele alınmasını talep ediyor. Ancak sendikadan veya Çalışma Bakanlığından bu konuda herhangi bir açıklama gelmedi.

2020 TİS İle Taşeron İşçilerine İki Zam Geliyor Mu?

Taşeron işçilerin 2020 TİS toplantılarından ilk beklentisi maaş artış oranıdır. Bu noktada taşeron işçiler için belirli bir oranda artış bekleniyor. Bu zam oranları 6 aylık dönemler için belirlenecektir. Türk İş Sendikası, 6 aylık her dönem için ne kadar maaş zammı istediğini Çalışma Bakanlığına sunacak ve ne kadar maaş zammı verebileceğini Çalışma Bakanlığında bildirecektir. İki tarafın görüşmelerinde orta yol varsa maaş zam oranı belirlenecek. Burada konuşulan rakam yıllık yüzde 15'lik bir artış ama bu oran net değil, gündemdeki değerlendirmelerde en sık kullanılan oran olarak öne çıkıyor.

Taşeron işçilerin 2020 Toplu İş Sözleşmesi'nden bekledikleri bir diğer düzenleme de maaşların asgari ücret oranında yeniden belirlenmesidir. O döneme ait asgari ücrete alınmadan önce maaşlarını hesaplatan bazı işçiler, yerel mahkemelerde dava açarak bu davaları kazandı. Bu davaların olumlu sonuçlanmasının ardından taşeron işçilerin maaşları mevcut artış oranına göre ayarlandı. İşçiler, davaları kazandıktan sonra tüm işçiler için düzenleme bekliyor. Ancak Çalışma Bakanlığının bu konuda bir yönetmeliği veya çalışması olup olmadığı bilinmemektedir.

Çalışma Bakanlığı Hazırlık Yapıyor Mu?

Çalışma Bakanlığı ile Türkiye İşçi Sendikası arasında 2020 Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin Ağustos ve Eylül ayları arasında yapılması bekleniyor.

2020 TİS görüşmelerinden önce en çok merak edilen düzenlemelerden biri de iş tanımı. Binlerce taşeron işçi, kararname ile işe alındıktan sonra görev tanımları olmadığı gerekçesiyle farklı alanlarda görevlendirildiklerini belirtti.

Kendilerinin çok ötesinde görevlerde çalışan taşeron işçilerin bu alanda atabilecekleri sınırlı adımlar vardır. Bu bağlamda zorluk yaşayan taşeron işçiler bu sorunun 2020 TİS ile çözülmesini istiyor. Kendi alanlarında ve meslek gruplarında çalışmak isteyen 4/D personel için yetkili sendikanın konuyu 2020 TİS toplantılarına taşıması bekleniyor.

Taşeron İşçiler İçin Müjde?

Maaşlarının enflasyon oranlarının üzerinde artmasını bekleyen taşeron işçilerin ücretlerinin belirlenmesinde son 6 aydaki yüzde 4'lük artışın dikkate alınmasını istiyor. Bu kapsamda yapılan değerlendirmelerde öne çıkan zam oranlarından yüzde 10, yüzde 12, yüzde 12,5 ve yüzde 15 gibi oranlar konuşuluyor. Bunun dışında 2020 TİS ile tartışılması beklenen bir diğer konu da asgari ücret yönetmeliğidir.

Kaynak: 4D’li Taşeron İşçilere Asgari Ücret Maaş Düzenlemesi, 2020 TİS Görüşmesi...

EN ÇOK OKUNANLAR
Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
Bankadan satılık araçlar - Nutuk - Tanıtım Yazısı elektronik sigara