Bakanlık, çalışmayan vatandaşlara evde kalmaları karşılığında 1544 TL ödeme yapacak!

Sosyal devlet anlayışı ile beraber vatandaşlar için farklı ödemeler gelmeye devam ediyor. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de evde bakım paraları oluyor. Şu an 600 bin kişi üzerinde ödemeler için 7,9 milyar TL ödemeler yapılacak.

Bakanlık, çalışmayan vatandaşlara evde kalmaları karşılığında 1544 TL ödeme yapacak!

Sosyal devlet anlayışı ile beraber vatandaşlar için farklı ödemeler gelmeye devam ediyor. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de evde bakım paraları oluyor. Şu an 600 bin kişi üzerinde ödemeler için 7,9 milyar TL ödemeler yapılacak.

Evde bakım maaş ödemeleri için hane gelirlerine bakılıyor. Eğer emekli vatandaşlar da bu kapsamda yardım alacaklarsa onlara yılda iki kere ödenen bayram ikramiyeleri ya da promosyon ödemeleri dahil edilmeden hane gelir hesaplaması yapılıyor.

Evde hasta bakan yüz binlerce vatandaş için yapılan evde bakım maşlarına zam geldi. Bu aydan itibaren zam oranlarına gelen artış ile beraber ödemeler 1544 TL ye kadar artış gösterdi. Evde bakım parası alacak olan kişilerin hane gelir oranlarına göre ödemeler yapılır. Bu durum karşısında kişi başı gelirlerin AGİ ödemeleri hariç asgari ücretin üçte birinin altında yani kişi başına düşen gelirin 1402 TL den aşağı olması gerekir.

Belirli şartlar isteniyor…

Bakım paralarından yardım alabilmek için hasta ya da yaşlı vatandaşların bir yandan da rapor alması gerekir. Bu yüzden de yüzde elli oranlarda raporu olan vatandaşlar yararlanacak. Bakıma muhtaç ibaresi raporda yazan kişilerin akrabaları ya da aileleri yararlanabilecek. Fakat bakan kişiler ile aralarında bir akrabalık bağı bulunmuyorsa da yasal bir şekilde varisin olması gerekiyor.

Gelir şartında yükselmeler olacak…

Evde bakım parası haklarından yararlanacak kişilerin gelir miktarlarına bakılacak. Eğer hane içerisine giren para miktarı kişi başına asgari ücretin üçte birinin altında oluyorsa başvuru yapmak için haklarını elde edecekler.

İkramiyeler hariç tutulacak

Eve giren hane gelirlerine göre bakılıyor olsa bile emekli vatandaşlara her senede iki kere ödenen bayram ikramiyeleri dahil edilmeyecek. Sadece maaşlar bu kapsamda dahil edilecek. Başvuruları taşra müdürlüklerinden yapılacak. Aile ve sosyal politikalar il müdürlükleri ya da ilçede yer alan müdürlükler üzerinden yapılmak gerekir. Başvuruların yetkililer tarafından incelenmesinin ardından belirli şartlar yerine geliyor ise ona göre ödemeler yapılacak.

Evde bakım maaşı ödemelerinde aranan şartlar…

Evde bakım maaşı ödemeleri sırasında vatandaşlarda aranan şartlar da dikkatleri çekiyor. Bu şartlar ise;

  1. Engellilik oranına bakılarak yapılan ödemeler için raporda yazan oranın %50 ve üzeri
  2. Gelir şartına bakılacak olduğu zaman hanede yer alan kişi başı gelir 1.402,18 TL
  3. Ödeme periyodu yapılma aralıkları düzenli olarak her ay
  4. Eskiden zam gelmeden vatandaşlar için ödenen ücretler: 1.460,61 TL
  5. Maaşlar üzerine gelmesi beklenen zam oranı: %5.75
  6. Gelen zam oranları ile beraber verilecek olan yeni maaş: 1.544,61 TL ödemeler devam eder.

Kaynak : Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!