Ülkemizde emeklilik için yapılan düzenlemelerin ardından her geçen gün emekli olmak daha zor oluyor. SGK bünyesinde erken emekli olmak için yıpranma payı ile beraber fırsat sunulan meslek sayısı 18’den 45’e kadar artış gösterdi. Bu meslek gruplarında yer alan vatandaşlar daha erken emekli olma haklarına sahip olacak. Tehlikeli meslek gruplarında olan ya da yıpranma payları diğerlerine göre yüksek olan meslekler 5 – 8 yıl arası daha erken emekli olacak.
SGK emeklilik mevzuatına göre bir vatandaşın emeklilik hakkını elde edebilmesi için; sigortalı çalışma süresi – prim gün ödemesi ve yaş şartlarını aynı anda yerine getirmesi gerekir. Fakat bu şartlara bazı özel durumlar getirildi. Belirli mesleklerde çalışanlar için sunulan 60 – 60 / 90 – 90 ve 180 günlük yıpranma payları ile ek primler verilerek erken emeklilik hakları sağlanıyor.
Yılda 60 – 60 / 90 – 90 ve 180 güne uzanan yıpranma primleri
SGK kapsamında bazı meslekler için yıllık yıpranma payları baz alınıyor. Bir yıl içerisinde belirlenen 360 günlük çalışma sürelerine belirlenen mesleklere göre 60 – 60 / 90 – 90 ve 180 prim ödemeleri veriliyor. Yıpranma payları sayesinde vatandaşlar 5 ve 8 yıl erken emekli olabiliyor. Eğer prim gün ödemeleri ve sigortalı çalışma sürelerini tamamladılarsa verilen ek prim günlerinden 3 yılın üzerine çıkmamak koşulu ile yaş haddinden düşmeler yapabiliyor ve 3 yaş erken emekli olma haklarının sahibi olabiliyor.
SGK’dan erken emeklilik hakları geldi…
SGK başvuru yapanlardan yaş – prim ve gün hadlerinden düşme sağlayarak vatandaşların daha erken emekli olmalarını sağlıyor. Düşülecek miktarlar ve kapsamlar çeşitli koşullar ve vatandaşların bilgilerine göre değişiklik gösteriyor. İnsan bedeni için daha ağır işler olarak kabul edilmesinin yanı sıra çalışma hayatının daha yıpratıcı etkileri ile yer alınması diğer mesleklerden daha erken emeklilik haklarını elde etmelerine yardımcı oluyor.
90 gün ek prim hakkı verilen meslekler;
- Cıva üretimi işleri
- Demir ve Çelik fabrikaları
- Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
- Sahil Güvenlik Komutanlığı
- Radyoaktif işler,
- Türk Silahlı Kuvvetleri
- Emniyet-Polis-Mit çalışanları
- Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
- Basın ve gazetecilik işleri
- TRT'de haber hizmetinde çalışanlar
- TBMM yasama organı üyeleri
- Cumhurbaşkanlığı yardımcıları
- bakanlar.
60 ve 90 Gün Ek Prim Hakkı Olan Meslekler
- Kurşun ve arsenik işleri
- Su altında çalışmayı gerektiren işler.
60 Gün Ek Prim Hakkı Olan Meslekler
- Alüminyum fabrikaları
- Döküm fabrikaları
- Çimento fabrikaları
- Cam fabrika ve atölyeleri
- Kok fabrikaları
- Termik santraller
- İtfaiye ve yangın söndürme işleri
- İhtiyat pilotları
- Diş tabibi
- eczacı
- Tabip
- Hemşire
- Ebe
- Hastabakıcı hemşireler
- Toplum sağlığı teknisyeni diğer mesleklere göre daha erken emekli olma haklarının sahibi oluyor.