Köpüklü Söndürme Sistemleri Hakkında Bilinmeyenler

Evenos Yangın Söndürme Sistemleri A.Ş. yetkilisi Emre Karabatak “Yangın riski her yerde! Tek korunma yolumuz söndürme sistemleri ile bu riski en aza indirmek” dedi.

Köpüklü Söndürme Sistemleri Hakkında Bilinmeyenler

Evenos Yangın Söndürme Sistemleri A.Ş. yetkilisi Emre Karabatak “Yangın riski her yerde! Tek korunma yolumuz söndürme sistemleri ile bu riski en aza indirmek” dedi.

Yangın gerek bireysel gerek iş hayatımızda her an karşılaşabileceğimiz tehlikelerden. Peki, bu tehlikeden nasıl korunacağız? Yangın tehdidine karşı alabileceğimiz önlemler neler? Konuyla ilgili bilgileri almak için Evenos Yangın Söndürme Sistemleri A.Ş. yetkilisi Emre Karabatak ile bir araya geldik. Kendisinden yangın güvenlik sistemleri hakkında bilgiler aldık.

Köpüklü Söndürme Sistemleri ve Çeşitleri

Evenos Yangın Söndürme Sistemleri A.Ş. yetkilisiyle yaptığımız görüşmede Karabatak köpüklü söndürme sistemleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Sistemin yanıcı ve parlayıcı maddeler üzerinde yangın güvenliğini sağladığını ifade eden yetkili, bazı alanlarda kullanılabilecek tek yangın güvenliği sisteminin köpüklü söndürme sistemi olduğunu ifade etti. Bu alanlar arasında yanıcı ve parlayıcı maddelerin depolandığı yerler, akaryakıt istasyonları, ilaç üretim merkezleri, uçak ve helikopter hangarları, katı atık toplama merkezleri gibi kritik öneme sahip alanların olduğu dikkatimizden kaçmadı.

Sistemin genel işleyişi ile ilgili konuşan Karabatak “Köpüklü söndürme sistemleri az önce belirttiğim gibi yanma riski yüksek yerlerde uygulanmakta olan oldukça güvenli bir sistemdir. Yağ, petrol ve alkol gibi yanma hızı yüksek maddeler için tek çözümdür. Sistemin söndürme ajanı olarak özel köpükler kullanılır. Bu köpük yangın anında alevlerle mücadele eder. Alev üzerinde bir tabaka oluşturarak yakıt buharının havayla yani oksijenle temasını sağlar. Oksijensiz kalan alevler kısa sürede etkisiz hale gelerek söner” dedi.

Projelerde otomatik sistemlerin daha çok kullanıldığını belirten yetkili manuel tasarım seçeneğinin de olduğunu belirterek, “Otomatik sistem yangını algıladığı anda devreye girer. Alevler büyümeden, can ve mal kaybı yaşanmadan yangın söndürülmüş olur. Bunun yanında köpük sadece alevleri etkisiz hale getirmekle de kalmaz. Yangın mahalinde soğutma görevi de görür” diyerek, sistemin artılarının büyük olduğunu kaydetti.

Temiz gazlı sistemler hakkında da konuşan Emre Karabatak, “Gazlı söndürme sistemleri arasında en çok tercih edilen kuşkusuz FM200 gazlı söndürme sistemleri. Sistemin söndürme kabiliyetinin yüksek olması öncelikli tercih sebeplerinden. İkinci sırada ise insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmaması! Ayrıca sistem çevre dostu olması nedeniyle ozon tabakasına da zarar vermiyor. FM200 gazlı söndürme sistemlerinin depolanması ise silindir tüplerde yapılıyor. Bu depolanma koşulları da pratik bir çözüm sunuyor” dedi.

Gazlı söndürme sistemlerin de halon gazının yasaklandığının altını çizen Evenos Yangın Söndürme Sistemleri A.Ş. yetkilisi, gazlı sistemlerde en iyi alternatifin FM200 gazlı sistem olduğunu belirtti. Şirket olarak projelendirdikleri işlerde EN 15004 standartları baz aldıklarını ifade ederek, “Bu sistemi ilgili şartnameler ve yönetmelikler çerçevesinde hazırlıyoruz. Müşterilerimizin taleplerine göre NFPA2001 ve özel şartnameleri de projeye dahil edebiliyoruz” şeklinde konuştu. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!