Çalışanlar 2.kez emekli olabilir mi? İkinci kez emeklilik imkanı! İşte yapmanız gerekenler...

Hazine ve Maliye Bakanı olarak yer alan Berat Albayrak, milyonlarca sayıda çalışanı ilgilendiren yeni Ekonomi Programı'nda emeklilik sistemine de yer verdi. İkinci kez emekli olabilmek için yeni bir emeklilik imkanı ! Bu süreç içerisinde yapılması gerekenler...

Çalışanlar 2.kez emekli olabilir mi? İkinci kez emeklilik imkanı! İşte yapmanız gerekenler...

Hazine ve  Maliye Bakanı olarak yer alan Berat Albayrak, milyonlarca sayıda çalışanı ilgilendiren yeni Ekonomi Programı'nda emeklilik sistemine de yer verdi. İkinci kez emekli olmayı tamamlayıcı emeklilik olarak tarif eden bir sistem çalışanlar emekli olduklarında ellerine geçen gelir azalmadan, ikinci olarak maaş alma haklarına da kavuşuyor.

Bir de ikinci kere emekli olmak için kamu emekliliğine göre daha az bir zaman gerekli olacak. Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayan isimler de ikinci kere emekli olma hakkına sahip olacak mı da merak edilen sorular arasında.

Konu Hakkında Çalışmalar Devam Ediyor

Tamamlayıcı emeklilik sistemi adına yer alan durumlarda çeşitli model üzerinde çalışmalar hala devam etmekte. İlk başlarda düşünülen sistem üzerindeki zorunluluk durumları ele alınacak. Bu noktada çalışanlar ise kazançlarına göre bütçe durumlarını bir sarsıntıya uğratmadan birikim yapabilecek, bu nokrada hem devlet hem de iş veren katkıları da dahil olacak.

Şu anki duruma göre 10 yıl 56 yaş şartı tamamlanması söz konusu olduğunda ise emekli olma hakkını elde edecek. Yeni gelen emeklilik sistemi üzerinde masada yer alan konulardan bir diğeri ise çalışanların bu süreçte aldıkları maaşları da emeklilik üzerinde alabilmelerini sağlamak adına yer alan bir düzenleme.

Sistem üzerinde yapılan duruma göre alınması söz konusu olan maaşta bulunan ek ödemelerin çıkması sağlandıktan sonra kalan net tutarlar ise bu kadar emekli maaşı alınması üzerinde devam ediyor. Söz konusu olan bir diğer durum ise BES tarafından yapılan ve farklı olarak riskli, yıpranma payları da daha yüksek olan mesleklere yönelik yapılması söz konusu olan emeklilik modeli.

Dünyada Bu Sistem Nasıl Uygulanıyor ?

Tamamlayıcı emeklilik sistemi tüm dünya üzerinde farklı bir şekilde uygulanıyor.

İngiltere : Zorunlu olarak yer alan sosyal güvenlik sistemi dışında işverenlerin aracılığı ile mesleki emeklilik ve bireysel emeklilik sistemi yer alıyor.

Macaristan : Zorunluluk durumları ve tümüyle çalışan katkısı yapılarak finanse edilen bireysel emekli olma durumlarına bağlı emeklilik fonları mevcut.

Arjantin : Devlete bağlı olarak yer alan sistem dışında emeklilik fonları yöneticiler tarafından işletimi olan bireysel emeklilik sistemine sahip.

Avusturya : 1 ocak 2013 tarihinden itibaren 3 yaş ve altında olan çocuklar adına sisteme girer girmez devlet teşviki var.

Finlandiya : Kazançlara ve primlere odaklı olarak yer alan tamamlayıcı bir emeklilik sistemi.

İtalya : Meslek hayatlarının tamamlayıcı olarak yer alan emeklilik sigortası uygulaması sağlanan sistem.

Her ülkenin bu süreçte farklılıkları dikkatleri çeker.

Kaynak : Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!