Milyonlarca Çalışana Güzel Haber : Bireysel Emeklilik Sistemi...

Çalışma hayatına devam eden 5.4 milyon kişi için bekledikleri güzel haber geldi. İşverenler tarafından maaşlardan bir kesinti oluyordu. Bu maaşlardan yapılan kesinti ile bireysel emeklilik için geçerli olan sistemde dahil olabiliyor ve çalışanların birikimleri 2019 yılı içerisinde tam olarak yüzde 22.6 artış gösterdi.

Milyonlarca Çalışana Güzel Haber : Bireysel Emeklilik Sistemi...

Çalışma hayatına devam eden 5.4 milyon kişi için bekledikleri güzel haber geldi. İşverenler tarafından maaşlardan bir kesinti oluyordu. Bu maaşlardan yapılan kesinti ile bireysel emeklilik için geçerli olan sistemde dahil olabiliyor ve çalışanların birikimleri 2019 yılı içerisinde tam olarak yüzde 22.6 artış gösterdi. Bunun üzerine bir de devlet katkısı olarak yer alan yüzde 25 lik bir dilim eklendiği zaman getiriler ilk defa rekor bir seviyeye çıkıyor. Asgari ücret ile çalışmalarına devam eden bir kişinin iki senenin sonunda birikimi iki bin lira iki yüz lira olarak dikkatleri çekti.

Diğer bir haber kanalına göre merak edilen bir soru var. Soru ise iş verenler tarafından bireysel emeklilik için sistemlere dahil edilen 5.4 milyon çalışan tasarrufları 2019 yılında arttı mı, arttıysa bu durum ne kadar bir artış gösterdi oldu. Belirli bir süredir otomatik katılım sistemi sayesinde kişilerin BES'e giren ve girdikten sonra çıkmayıp sistemde kalmaya devam eden okuyuculardan bu yönde sorular geldi. Getiri konusuna bakılmak gerekir.

BES İçin Getiri Kısmı

2017 yılının başlarında 45 ve altında yaşları olan çalışanların işverenler tarafından BES alınması için buna uygun bir otomatik katılım uygulaması başladı. Bu kapsam içerisinde yer alan çalışanların maaşlarından her ay belirli bir oran ile para kesintisi oldu. Bu para kesintisi emekli şirketleri aracılıkları ile emeklilik için uygun olan fonlara yatırıldı. Bu fonlardan devlet de çalışanı için her ay düzenli olarak yüzde yirmi beş oran ile bir katkı yapmayı sağladı. Uygulama üzerinden ortalama olarak üç yıl geçmesi sağlandı.

Bu süreç içerisinde 17 milyon üzerinde yer alan çalışan iş verenleri tarafından sisteme dahil edilerek başlatıldı. Fakat bunların bir kısmının çıkmasının ardından 5.4 milyon kişi sistemde kalmayı tercih ederek tasarruflarını devam ettiriyor. Faizsiz bir fonu tercih etmeleri bu güne gelindiği zaman 5.4 kişinin sistemde yer alması ve fon toplamlarının 8.7 milyar liranın biraz üzerinde olması dikkati çekiyor. 5.5 milyar kısmı faizsiz olarak yer alırken 3.1 milyonluk kısmı faizli fondan oluşuyor.

Kaynak : Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!