KOSGEB, 2020 yılında da birçok sektörde farklı ve yenilikçi iş fikirlerine sahip olan girişimcileri ve işini büyütmek isteyen işletmeleri desteklemeye devam ediyor. Peki bu destekten faydalanmak için gerek ve yeter şartlar nelerdir?
KOSGEB Kimlere Kredi Verir?
Türkiye’de girişimci insanları ve gelişmek isteyen esnafları devlet eliyle destekleyen KOSGEB, kuruluş amacı olarak faizsiz ve geri ödemesiz kredi imkanı sunmaktadır. Bu krediden faydalanmak için öncelikle kurumun sizden istediği şartları sağlıyor olmanız gerekir. Şartlar ise şu şekildedir;
- Öncelikli olarak yaşadığınız yerde bulunan KOSGEB müdürlüklerinden verilen girişimcilik sertifikasına sahip olmanız gerekir.
- Kursta öğretilen bilgilerin ışığında kendinize uygun bir iş planı oluşturmalısınız.
- Oluşturduğunuz projenizi KOSGEB yetkililerine onaylatmanız gerekir.
- Onay alan girişimciler ve işletme sahipleri kurum tarafından istenen kriterleri yerine getirmek zorundadır.
- KOSGEB veri tabanına kayıt yaptıran girişimcilerin, kobi beyanı yapmaları ve sistemden bunun dökümanını alarak girişimcilik sertifikaları ile birlikte KOSGEB müdürlüklerine teslim etmeleri gerekir.
- Tüm belgeleri tamamlayan ve işletmesini kuran girişimcileri KOSGEB yetkilileri yerlerinde ziyaret etmektedir. Yapılan denetlemeler sonucunda onay alınırsa verilen hibe kredisini yapılan harcamaların faturalandırılması şartıyla kullanılması sağlanmaktadır.
Hiçbir Sermayesi Olmayan Girişimciler KOSGEB Desteklerinden Faydalanabilir Mi?
Şimdilik bu durum mümkün değil. KOSGEB’in destek şartlarında işletmelerin hazır açılmış bir şekilde olması gerekir. Ardından yetkililerin denetiminden geçip onay alan girişimcilere kredi sunulmaktadır. Bu destek ile işletmelerin işyeri açılış giderleri kurum tarafından karşılanmaktadır. Hiçbir şekilde sermayesi olmayan girişimciler işyeri açamayacakları için, kayıt işlemlerini de gerçekleştiremeyeceklerdir.
KOSGEB Ne Kadar Destek Veriyor?
Girişimcilik eylem planı kapsamında 2020 yılında KOSGEB, uygun bulunan girişimci ve işletmelere çeşitli tutarlarda faizsiz ve geri ödemesiz kredi desteği sağlamaktadır. Geçen yıla göre bütçesini %9.4 artırarak yaklaşık 2 milyar lira kaynağa ulaşan kurumdan hibe alabilmek için başvurular hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Verilen desteğin miktarı her işletmeye ve projeye göre değişmekle birlikte 50 binden 5 milyona kadar seyreden bir aralık söz konusudur.
Kaynak : https://www.nutuk.com.tr/