EYT Sorunu Nasıl Çözülür

EYT Sorunu Nasıl Çözülebilir

EYT Sorunu Nasıl Çözülür

TBMM Genel Kurulu'na kadar gelen EYT sorunu AKP'li milletvekillerinin ret ve MHP milletvekillerinin çekimser oy vermesiyle reddedilmişti. Ancak EYT mağdurları hakkını aramaya devam ediyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) bugün Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde buluştu. 5-6 yıldır hakkını alabilmek için mücadele eden EYT'liler, İstanbul'daki toplantıdan önce de çeşitli illerde toplantılar yapmıştı.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların toplantısını değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mustafa İşcan, İstanbul'daki toplantının EYT'liler için çok önemli olduğunu belirtti. Bu toplantıların ilk başladığı zamanlarda 10-15 kişi ile yapılabildiğini söyleyen İşcan, sosyal medyada verilen desteğin fiziksel  toplantıya dönüştüğünü ifade etti.

EYT SORUNU NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mustafa İşcan, daha önce Milli Gazete'deki yazısında da EYT sorununu ele almış ve bazı çözüm önerileri sunmuştu. İşcan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili çözüm önerileri şöyle:

"Ekonomimizin zor süreçten geçtiği bugünlerde bütçedeki aktüeryal denge de gözetilerek ortak noktada uzlaşılmalıdır. Bu konuda daha öncede gündeme gelen yurtdışı benzer örnekler uygulanabilir.

Almanya’da normalde emeklilik yaşı işe giriş ve doğum tarihlerine göre 65 veya 67 yaşıdır. Ancak, 63 yaşına gelmiş olanlar her eksik yaş için yüzde 2’lik daha düşük emekli aylığı bağlama oranı ile 67 yaşını beklemeden emekli olabiliyorlar. Ancak, daha sonra çalışsalar bile emekli aylıkları daha artmıyor.

Finlandiya’da da benzer uygulama var ama daha güzel, eksik aylık bağlama oranı ile daha erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse bu kere her çalıştıkları yıl aldıkları emekli aylığı yüzde 2 artarak gerçek emekli aylıklarına yükseliyor. Bu tür çözüm önerileri veya muhalefet partililerinin vermiş oldukları kanun teklifleri de ortak ve tek kanun teklifine dönüştürülerek sorun çözülebilir."

EYT EYT Sorunu EYT TBMM EYT Kanun Teklifi EYT Meclis EYT gündemi Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT Nasıl çözülür
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!
Beşiktaş'ta Jean Onana Krizi Derinleşiyor: Ayrılık İhtimali Artıyor!