Daha önce açıklanan Cumhurbaşkanlığı 2019 Programı'nda Kıdem Tazminatı'nın yerine Bireysel Fon sistemi geleceği söylendi. Muhtemelen 31 Mart seçimlerinden sonra tamamlanacak sistem.
Bu yeni gelecek FON sistemine işverenler ve işçiler karşı. Bir tek devlet istiyor bu düzenlemeyi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın daha önce açıkladığı Orta Vadeli Plan'da;
''2018 bütçemiz yaklaşık 60 milyar TL açık verecek. Ama biz 2019'da 60 milyar TL açığı bırak, 60 milyar artıya geçeceğiz.''
Bakan Albayrak'ın bu sözlerinden sonra hemen akıllara kıdem tazminatı fikri geldi. Ve öyle de olacağı sonraki hükümet açıklamalarında ortaya çıktı. Çünkü kısa zamanda bütçede bu şekilde artıya geçecek tek sistemin kıdem tazminatlarının devlet fonuna geçmesi olduğu anlaşılıyordu.
KIDEM TAZMİNATİ HANGİ DURUMLARDA ALINIR?
1) Ölüm
2) Emeklilik
3) Yaş hariç, emeklilik şartlarını taşıyorsa (15 yıl + 3600 prim günü dolduysa)
4) Kadınların evlenme durumunda,
5) Erkeklerin askere gitme durumunda,
6) İşverenin işçiyi işten çıkarma durumunda,
7) İşveren işçinin ücretini ödemiyorsa, mesaileri ödemiyorsa vb gibi durumlarda haklı sebepten işten çıkıldığında
çalışanlar kıdem tazminatı alabiliyor.
FON GELDİĞİNDE BU DURUM NASIL OLACAK?
1) İşten çıkma durumunda kıdem tazminatı alınamayacak
2) İşten çıkarılma durumunda kıdem tazminatı alınamayacak
3) Erkekler askere gittiğinde kıdem tazminatı alamayacak
4) Kadınların evlenme durumunda kıdem tazminatı alamayacak
5) Ölüm durumunda kıdem tazminatı alınabilcek
6) 65 yaşına gelip emekli olma durumunda kıdem tazminatı alınabilcek
7) Fonda 10-15 yıl sonra ev veya araba alma durumunda fondaki paranın yarısı alınabilcek, geri kalan yarısı ise emekli veya ölüm durumunda Kıdem tazminatı alınabilcek.
AMAÇ: KIDEM TAZMİNATINI KADEME KADEME KALDIRMAK
Yeni gelecek kıdem tazminatı fon sisteminde amaç: tepki almamak için kıdem tazminatını kademe kademe , en sonunda tamamen o Aradan yıllar geçtikten sonra fonda para yok dendiğinde kıdem tazminatı ortadan kalkacak mı kalkmayacak mı? Otomatikmen kalkmış olacak. Çünkü bütçe açıklarını kapatmak için fonu da gelecek dönemlerde bütçeye alacaklar.
İŞSİZLİK FONU DA BU ŞEKİLDE OLUŞTURULMUŞTU
Daha önce oluşturulan işsizlik fonu da bu amaçla oluşturulmuştu. 127 milyar TL toplanan işsizlik fonunda 4,5 milyar TL'si işsizlere harcandı. Geri kalan miktarın ne olduğuyla ilgili kimsenin alanya escort bilgisi yok.
DEVLET BURDA İŞÇİYİ DEĞİL, KASAYI DÜŞÜNMEKTEDİR
Devletin fonu getirmesindeki sözde amacı: ''Biz işçilere çok acıyoruz. İflas eden, konkordato ilan eden, ödeme yapamayan işverenlerin işçileri hakkettikleri tazminatları alamıyorlar. Biz onlar için üzülüyoruz. Onların bu fondan para almasını istiyoruz.'' diyorlar. Madem istiyorlar, bunun çözümü basit. İşsizlik sigortasından %1'ini bunlara ayırmanız yeterlidir.
Ayrıca vergisini ödemeyen sürekli 6 ayda vergi affı bekleyen işverenler sizce kıdem tazminatı fonuda ödeme yapar mı? YAPMAZ. Devlet burda işçiyi değil, kasayı düşünmektedir.
10-15 YIL SONRA FONDA PARA YOK DİYECEKLER
Kıdem tazminatı fonuyla kasaya yıllık 100 milyar liralık para girişi olacak. 10-15 yıl boyunca da bu para kasadan çıkmayacak. 15 yıl sonra iktidara yeni parti geldiğinde 'FONDA PARA YOK' diyebilir. Daha önce Konut Edinme Yardımı (KEY) adı altında fona toplanan paralar için aynısı denmişti. MEYAK(Memur Yardımcı Kurulu) için de demediler mi? Dediler.
Bugüne kadar emekliliğe değil, sürekli sermaye için yasa çıkaran iktidar var. Bunda emekli ve emekçinin de suçu var.